Snelgroeiende bomen en weinig water

Bij het kiezen van bomen voor onze tuin is het essentieel om rekening te houden met het klimaat en in het bijzonder met de regenval. Gelukkig of helaas regent het niet met dezelfde frequentie over de hele planeet, en als we daar nog aan toevoegen dat zoet water extreem schaars is (ongeveer 2,5%, en van dit totaal is 69% te vinden aan de polen, bevroren), we kan een idee krijgen van hoe serieus het kan zijn om een of andere plant te kweken.
Het is geweldig om experimenten te doen, maar ik denk dat je altijd moet proberen je gezond verstand toe te passen. Alleen op deze manier bereiken we een tuin die weinig of geen onderhoud behoeft. Laten we dus zonder verder oponthoud eens kijken welke snelgroeiende bomen met weinig water je kunt hebben in een gebied waar droogte of droge periodes de hoofdrolspelers zijn.

Acacia retinodes
bekend als zilveren acacia, gele acacia, mimosa met vier seizoenen of gewoon mimosa, het is een groenblijvende boom afkomstig uit Brazilië die een hoogte van 6 tot 10 meter bereikt. Het heeft lancetvormige bladeren, groen van kleur en bloeit meerdere keren per jaar. De bloemen zijn gegroepeerd in ronde bloeiwijzen en zijn geel van kleur.
Het groeit met een snelheid van 35 centimeter per jaar, iets meer als het van tijd tot tijd wordt bewaterd. Het is bestand tegen droogte, maar alleen als het minimaal een jaar in de grond is geplant. Weerstaat tot -15ºC.

Albizia julibrissin
is een prachtige bladverliezende boom die bekend staat als de zijdeboom, Cosntantinopla acacia of zijdebloemige acacia, hoewel je hier heel voorzichtig mee moet zijn omdat het geen relatie heeft met Acacia, afgezien van het feit dat beide soorten planten peulvruchten zijn. Hij wordt tot 15 meter hoog en ontwikkelt een brede, parasolvormige kroon en dubbelgeveerde bladeren. De bloemen zijn roze en gegroepeerd in pluimen.
Het groeit met een snelheid van ongeveer 30 cm per jaar, en als het eenmaal is geacclimatiseerd, kan het leven met weinig water. Maar toch moet u weten dat als de droogte samenvalt met de zomer, het belangrijk is dat het minstens één keer per week water krijgt, zodat het geen schade oploopt. Anders is het bestand tot -14ºC.
-Brachychiton populneus, bekend als flessenboom, brachiquito of kurrajong, is een semi-groenblijvende boom (die in de winter meestal wat laat vallen) afkomstig uit Australië en wordt ongeveer 10 meter hoog. De stam is recht, enigszins verdikt omdat hij dient om water op te slaan. De bloemen zijn klokvormig, bleekroze van kleur.
Het groeit erg snel. Uit eigen ervaring zal ik je vertellen dat hij tenminste met 50 centimeter / jaar kan groeien. Het is bestand tegen -4 ° C en kan zonder irrigatie leven als er ongeveer 300 mm neerslag per jaar valt.

Laurus nobilis, of laurier
Het is een plant afkomstig uit het Middellandse Zeegebied die meer op een struik of boom lijkt dan op een boom. Maar het is interessant om te weten dat hij een hoogte van maximaal 10 meter bereikt, met een rechte grijsachtige stam. De bladeren zijn lancetvormig en ongeveer 9 centimeter lang. In het voorjaar bloeit hij met gele roosjes.
Door zijn oorsprong is hij meer dan gewend om met weinig water te leven. Ik heb er zelf ook een en heb hem pas het eerste jaar dat hij op de grond lag water gegeven. Vanaf het tweede moment leeft het met wat uit de lucht valt, dat wil zeggen ongeveer 300-350 mm neerslag per jaar. Bovendien groeit het redelijk snel: ongeveer 30 tot 40 centimeter per seizoen. Weerstaat tot -10ºC.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *