Plant geraniums

Geraniums zijn planten die er geweldig uitzien in een ruimte zo klein als een balkon, patio of terras. Hun grootte is niet dat het erg klein is, maar ze zijn ook niet overdreven groot. Dit betekent dat we ze praktisch kunnen hebben waar we willen, en dat we ons alleen zorgen hoeven te maken dat we voor ze zorgen.
Het is echter noodzakelijk om goed te weten wanneer en hoe geraniums moeten worden geplant, omdat op dezelfde manier dat de positie waarin een boer of tuinman het zaad plaatst, het begin van het leven van de plant zal beïnvloeden, als we het op een ongepast moment transplanteren loopt het risico dat het zijn groei niet zo snel hervat als we verwachten.

Wanneer geraniums planten?
Geraniums zijn een plantensoort die tot het geslacht Geranium behoort, maar er is een ander geslacht, de Pelargonium, dat ook die naam krijgt. Maar afgezien van de namen zijn hun behoeften als planten praktisch identiek. Beiden komen uit gebieden waar het klimaat warm is, dus het zou een vergissing zijn om ze bijvoorbeeld in de winter te willen verplanten, vooral als de temperaturen in ons gebied onder nul graden dalen.
Maar het zou ook geen goed idee zijn om het in de zomer te doen. In dit seizoen besteden ze de meeste energie om te groeien en bloeien; dus als we ze op dit moment uit de pot halen, kan het even duren voordat ze eroverheen komen. Hoewel ze, als ze gezond zijn, de meeste kans hebben om snel te herstellen, is het altijd beter om ze niet te verplanten op een moment dat de temperaturen hoog zijn. Er circuleert veel sap door de stengels en wortels, en als we per ongeluk wat insnijdingen maken, hoe klein ook, lopen we het risico dat ze een infectie oplopen, omdat schimmels, bacteriën en virussen via deze wonden kunnen binnendringen.

Wanneer is het NIET handig om geraniums te transplanteren?
Een geranium die niet goed geworteld is, mag niet uit de pot worden gehaald. Waarom? Want als het kluit- of aardebrood wordt gemaakt, valt het uit elkaar en dit kan veel problemen opleveren voor de wortels.

Hoe weten we dat het wortel heeft geschoten? Kijken of er wortels uit de afvoergaten van de pot groeien. Als geen van hen uitsteekt, maar we vermoeden nog steeds dat de container te klein wordt, kunnen we het volgende doen:
• Eerst zullen we de pot een paar slagen geven zodat de aarde er “loslaat”.
• Vervolgens nemen we de plant aan de basis van de hoofdstam.
• Ten slotte trekken we de plant voorzichtig een stukje omhoog.
• Komt de kluit eruit zonder uit elkaar te vallen? Je hebt dus eigenlijk meer ruimte nodig.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *