Citronella

Vandaag gaan we het hebben over een plantensoort die dankzij zijn geneeskrachtige eigenschappen tal van kenmerken en toepassingen heeft. Het gaat over de Citronella. Het is een soort meerjarige kruidachtige plant die afkomstig is uit de warme en tropische streken van Zuid-Azië. Je hebt vast weleens de term citroengras in het Engels gehoord. Het heeft veel toepassingen en wordt op grote schaal gekweekt, zowel in Zuidoost-Azië als in heel Latijns-Amerika.
Daarom gaan we dit artikel wijden om u alle kenmerken, toepassingen, teelt en eigenschappen van Citronella te vertellen.
De geur van deze plant doet ons denken aan citroen en daarom is het een perfecte plant om sauzen, infusiesoepen te bereiden. Het is een plant met zeer lange bladeren en een intens groene kleur. Het heeft vele toepassingen, zoals het effectief zijn in het afstoten van muggen dankzij de sterke geur. Hoewel het voor mensen een goede geur is, is het voor muggen een nogal onaangename geur.

Het behoort tot de groep grassen en komt oorspronkelijk uit Zuid-India en Sri Lanka. Als ze onder goede omstandigheden groeien, kan het tot anderhalve meter hoog worden. Sommige bladeren zijn stijf en afgeplakt met een witgroene kleur. De naam komt van de geur van citroen die het heeft. Omdat de citroen een typische is, wordt hij Citronella genoemd. Daarnaast lijkt het qua uiterlijk ook erg op citroengras.

Medicinale eigenschappen
Eerder vertelden we al dat deze plant bekend staat om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De rijkdom aan etherische olie valt op en wordt zeer gewaardeerd in de parfumerie en aromatherapie. Antiseptische, antibacteriële, diuretische, spijsverterings- en tonische deugden worden eraan toegeschreven. Daarnaast is het erg goed om schimmels te bestrijden. Laten we eens kijken wat enkele van de geneeskrachtige eigenschappen zijn:
• Helpt de buikspieren te ontspannen en spasmen te verlichten. Het helpt ook om bacteriële infectie te beteugelen.
• Een van de belangrijkste toepassingen van Citronella is als etherische olie. Het kan op natuurlijke wijze worden gebruikt om muggen te elimineren en beten te voorkomen. Als je eenmaal bent gebeten, kan het worden gebruikt om te desinfecteren. Het is raadzaam om altijd een voorraad olie mee te nemen om op de meest blootgestelde delen van de huid aan te brengen als u gebieden bezoekt waar insecten in overvloed aanwezig zijn. Het is een uitstekende preventieve maatregel.
• Deze etherische olie kan worden toegepast als pijnstiller bij stoten en kneuzingen bij lage rugpijn, cervicale spanning en om migraine te verlichten.
• Het is ook effectief bij het bestrijden van sommige huidproblemen, zoals jeugdacne en overgevoeligheid.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *